Spletna identiteta da ali ne?

Veliko podjetnikov in tudi podjetji je, ki se podajo v svet podjetništva brez spletne identitete.

Preden stopimo v podjetništvo in poskrbimo za formalnosti je potrebno razmisliti tudi o virtualni prisotnosti.

Prvi korak na tem področju je zakup spletne identitete, ki jo imenujemo domena. Domena je vaša spletna identiteta, ki jo lahko zakupite za leto dni ali do 10 let. Domena je sestavljena iz naziva npr eviras in končnice pika com ali net, si…
Tukaj ste prepuščeni svoji domišliji, ovira je le ta, ali je domena, ki jo želite registrirati prosta. Proste domene lahko preverite na več načinov, najlažje pa bo, da v Googla vpišete preveri domeno.
Če domena ni več prosta potem vam ne preostane nič drugega, tako, da potrebno je narediti tiho ter čimprej. Zaradi tega je smiselno, da domeno zakupite pred registracijo podjetja oz še prej preden sploh kdo ve da boste imeli podjetje. Na internetu velja načelo, da kdor prej pride prej melje in tudi, če domeno zakupite še ni rečeno, da jo boste dobili. Dobil jo bo tisti, ki jo bo prvi plačal.

Pri domenah, kjer je to mogoče si aktivirajte tudi Woice zaščito, kar pomeni, da vaši podatki ne bodo javni. Je namreč pravilo, da pri nekaterih domenskih končnicah velja, da so podatki javni, razen, če naročimo dodatno Woice zaščito.

In zakaj sploh imeti domeno?

Ker na domeno lahko potem vežete svojo spletno stran, elektronsko pošto ter druge morebitne spletne storitve.

Polek domene potrebujete tudi zanesljivo spletno gostovanje, razen, če vam vaša tehnika, ki jo boste uporabljali omogoča 24 urni dostop, da si gostovanje uredite kar doma sami.

Za spletno gostovanje pa velja, da je smiselno imeti gostovanje urejeno v državi v kateri ste torej v Sloveniji, saj bo tako odzivnost v primeru težav zelo hitra. Hitrost je pomembna, zato je dobro, da vaša spletna stran gostuje na ssd diskovnih poljih, torej bodo spletne storitve delovale hitro.

Vsi paketi za spletno gostovanje omogočajo tudi e pošto v standardu pop3 oz imap4, kar je za večino dovolj, če pa potrebujete pravo poštno orodje pa je tu Microsoftov poslovni paket, v katerega lahko tudi vežete domeno tako, da uredite zapise v dns coni.

Naše izkušnje so takšne, da je dobro imeti poslovno in zasebno sfero ločeno, čeprav je včasih teško zato pa je en korak k ločevanju tudi domena. Podjetje oz podjetnik, ki ima svojo domeno vsaj za naše podjetje izkazuje veliko večjo resnost, kot nekdo, ki uporablja za pošto npr gmail, ki ga lahko aktivira vsak brezplačno.
Saj veste malo denarja malo muzike.

In kako se lotiti izdelave spletnih strani?

Ko imate domeno in spletno gostovanje se boste morali lotiti izdelave spletne strani. Lahko se odločite za profesionalno pot, se pravi, da vam izdelajo stran strokovnjaki in jo zato tudi plačate, lahko pa se odločite in se v to spustite tudi sami.

Odlično in izjemno zmogljivo orodje je WordPress, ki je za tiste, ki niste doma v angleščini tudi slovenski.

Jedro WordPressa so teme, ki vam spreminjajo izgled vašega spletnega mesta, vtičniki oz plugini oz dodatki, ki vam razširjajo funkcionalnost strani. Tukaj tako pri temah, kot vtičnikih niste omejeni z ničemer, le s svojo domišlijo. V kolikor v bazi ne najdete želene teme ali plugina se lahko lotite izdelave tudi svojega, a tu pa je potrebno poznavanje php programiranja.

In kako postaviti spletno stran?

Spletno stran postavimo na mesto, kjer imamo urejeno in zakupljeno spletno gostovanje. Je pa pri obliki strani potrebno pomisliti na vse vrste uporabnikov, saj je verjetno vaš cilj, da je spletna stran zasnovana tako, da bodo informacije dosegljive vsakomur, tako tistim, ki bodo do njih dostopali preko mobilnih naprav, kot tudi tistih, ki bodo dostopali preko osebnega računalnika.

Tu pa je smiselno uporabiti tudi pripomočke za ljudi s posebnimi potrebami; tako, da vključimo možnost povečave besedila, morebiten kontrast in, da kjer to ni potrebno ne pretiravamo z animacijskimi in grafičnimi elementi.

Hvala, da ste si vzeli čas in prebrali prispevek Spletna identiteta da ali ne?.
Prosimo vas, da si vzamete še trenutek časa in odgovorite na nekaj kratkih vprašanj, ki nam bodo v pomoč pri pripravi novih vsebin na našem blogu. Vprašalnik je anonimen.

1) Je blog zapis, ki ste ga ravnokar prebrali koristen?
2) Ste v pravkar prebranem zapisu našli vse informacije, ki ste jih iskali?
3) Kolikšna je verjetnost, da bi pravkar prebrani blog zapis priporočili svojim znancem/prijateljem?
4) Da vemo kakšna struktura oseb bere naš blog vas prosimo, da označite svoj spol:
5) Prosimo, da izmed ponujenih možnosti izberete v katero starostno skupino sodite.

Hvala za vaše sodelovanje v tej kratki anketi.



Ta vnos je bil objavljen v Podjetniška šola. Zaznamek za trajno povezavo.