Razmislek kako se lotiti podjetništva

Naše podjetje ima kar dolgo kilometrino. Pri sodelovanju s strankami, pri iskanju le teh naletimo na izjemno nenavadne primere, zato smo pripravili nekaj nasvetov v prihajajočih blogih, kako se lotiti podjetništva. Tukaj ne bomo govorili o zakonski podlagi pač pa bomo pogledali kako poslovati oz se lotiti poslovanja po zdravi kmečki logiki, ki mnogim šepa.

Odprtje podjetja ni zgolj tista formalnost, ki jo je potrebno urediti pred pristojnimi organi pač pa se postopek prične bistveno prej.

Ko iščemo poslovne partnerje v javno dostopnih bazah ugotavljamo, da podjetniki v bazo vpišejo le tisto, kar so zakonsko obvezani, tisto, kar ni zakonsko obvezano ne navedejo. S tem ni nič slabega kratkoročno, dolgoročno pa je izjemno slabo. Pameten podjetnik ne bo sodeloval z nekom, ki ga ne more preveriti (Njegove bonitetne ocene, kar je v današnjih negotovih časih izjemnega pomena), ki nima svoje spletne strani, svoje domene (internetne identitete), kontaktnih podatkov.

Nekaj najslabšega je, da za podjetje uporabljamo svojo zasebno telefonsko številko ali pa e naslov, ki je odprt kar na gmailu. Taka podjetja niso vredna zaupanja oz imajo zaupanje bistveno nižje, kot tisti, ki imajo vse stvari urejene ter ločeno poslovno in zasebno sfero.

Zaradi tega je potrebno se v podjetje podati zavestno ter dolgoročno.

Zelo pomembno pa je, da izhajamo v podjetju iz sebe, kar še posebej velja za samostojne podjetnike, ki so v bistvu fizične osebe z dejavnostjo. Torej na eni strani si še vedno fizična oseba, na drugi strani pa opravljaš dejavnost. Če si fizična oseba zavrta, ne komunikativna, nimaš urejenega življenja, potem tudi v podjetju težko kaj dosežeš, razen, če se kot podjetnik ne pretvarjaš in igraš vlogo, ki je v zasebnem življenju ne moreš.

Tokrat smo govorili splošno, v naslednjih prispevkih pa se bomo odprtja in razmišljanja o odprtju podjetja lotili postopoma s pridihom kmečke pameti.

Hvala, da ste si vzeli čas in prebrali prispevek Razmislek kako se lotiti podjetništva.
Prosimo vas, da si vzamete še trenutek časa in odgovorite na nekaj kratkih vprašanj, ki nam bodo v pomoč pri pripravi novih vsebin na našem blogu. Vprašalnik je anonimen.

1) Je blog zapis, ki ste ga ravnokar prebrali koristen?
2) Ste v pravkar prebranem zapisu našli vse informacije, ki ste jih iskali?
3) Kolikšna je verjetnost, da bi pravkar prebrani blog zapis priporočili svojim znancem/prijateljem?
4) Da vemo kakšna struktura oseb bere naš blog vas prosimo, da označite svoj spol:
5) Prosimo, da izmed ponujenih možnosti izberete v katero starostno skupino sodite.

Hvala za vaše sodelovanje v tej kratki anketi.Ta vnos je bil objavljen v Podjetniška šola. Zaznamek za trajno povezavo.