Ločeni trr da ali ne?

Sedaj, ko smo vpisani v poslovni register in imamo v roki sklep o vpisu moramo razmisliti o transakcijskem računu.

Do nedavnega je veljalo, da je obvezno ločevanje med poslovno in zasebno sfero. Zadnje spremembe zakonodaje iz tega področja to ločevanje izničujejo, kar pomeni, da podjetniku ni več potrebno imeti dveh računov. Zakonodajalec je to odločitev utemeljeval z zmanjševanjem stroškov podjetnika, vendar ali je to res tak strošek seveda odloča vsak sam.
V primeru, da izberete pravo banko potem se da te stroške minimalizirati.

In sedaj ločevanje in dva transakcijska računa da ali ne?

Naš odgovor oz odgovor pisca tega prispevka je da. Preden pa se odločimo za ali proti je potrebno razumeti kaj je poslovni trr in kaj zasebni.

Kot smo že ugotovili je podatek o vpisu podjetnika v poslovni register javen. Vsakdo lahko pogleda in pridobi brezplačno podatke o podjetniku. Tudi podatek o transakcijskem računu je javen podatek a le za poslovni račun. Računi, ki jih na banki uporabljamo za zasebno rabo imajo oznako a torej osebni, poslovni računi pa imajo oznako t torej javni.
V kolikor bo naš račun imel oznako a ga Ajpes ne bo objavil, v kolikor bo imel oznako T ga bo objavil.

Tisti, ki nimajo javno objavljenega računa torej za poslovanje uporabljajo oznako a bodo tako imeli bistveno slabšo boniteto, ne bodo vredni posebnega zaupanja, saj poslovanja take osebe ni mogoče preveriti zlasti še podatka o plačilni sposobnosti. Tako se ne bo videl podatek ali je račun odprt ali blokiran zaradi tega, ker niso poravnani vsi zapadli dogodki npr prispevki za socialno varnost.

V primeru kandidiranja na razpisih za javna sredstva imajo taki, ki poslujejo preko osebnega računa lahko tudi težave, saj veliko tistih, ki objavljajo javna povabila izrecno navedejo, da mora biti račun razviden pri Ajpesu.

Iz računovodskega stališča tudi ni praktično, da imate samo en račun, ker boste 1. računovodstvu naložili več dela, kar vas lahko tudi več stane, 2. računovodstvu boste prostovoljno dali vpogled v svoje zasebno poslovanje. Menite, da mora računovodja poznati oz vedeti, kdaj ste šli v trgovino in si kupili novo pižamo? To nima nikakršne veze s poslovnim svetom, razen, če ne boste v okviru svoje dejavnosti, ki jo opravljate pripravili Pižama parti za primer.

Končni sklep:
Ločevanje poslovanja na zasebno in poslovno sfero je vsekakor smiselno, saj boste imeli sami pregled nad svojim poslovanjem, ki bo boljši, kot, če imate vse na kupu, bolje boste pozicionirani pri hišah, ki izdelujejo boniteto in lažje boste prišli do kakšnih javnih sredstev.
Enojni račun je smiselen le za tiste, ki nimate računovodstva in, ki vam je pravzaprav vseeno kaj pravijo drugi in ali vas drugi sploh vidijo oz ne in z vami vspostavijo poslovni stik.

Hvala, da ste si vzeli čas in prebrali prispevek Ločeni trr da ali ne?.
Prosimo vas, da si vzamete še trenutek časa in odgovorite na nekaj kratkih vprašanj, ki nam bodo v pomoč pri pripravi novih vsebin na našem blogu. Vprašalnik je anonimen.

1) Je blog zapis, ki ste ga ravnokar prebrali koristen?
2) Ste v pravkar prebranem zapisu našli vse informacije, ki ste jih iskali?
3) Kolikšna je verjetnost, da bi pravkar prebrani blog zapis priporočili svojim znancem/prijateljem?
4) Da vemo kakšna struktura oseb bere naš blog vas prosimo, da označite svoj spol:
5) Prosimo, da izmed ponujenih možnosti izberete v katero starostno skupino sodite.

Hvala za vaše sodelovanje v tej kratki anketi.Ta vnos je bil objavljen v Podjetniška šola. Zaznamek za trajno povezavo.